Oświadczenie Telewizji Polskiej S.A. z 18 czerwca 2008 r.

11:57, 01.09.2008
Oświadczenie Telewizji Polskiej S.A. z 18 czerwca 2008 r.TVP S.A. rzetelnie przestrzega przepisów prawa wynikających m.in. z ustawy o przejrzystości stosunków finansowych pomiędzy organami publicznymi a przedsiębiorcami publicznymi. Zgodnie z art. 31 b ustawy o radiofonii i telewizji, co roku TVP rozlicza się szczegółowo z wykorzystania środków pochodzących z abonamentu. Także w tym roku, Zarząd Spółki sporządził „Sprawozdanie z wykorzystania przez TVP S.A. wpływów z opłat abonamentowych na realizację misji w 2007 r.”

Także parlamentarzyści oraz opinia publiczna są szeroko informowani o sytuacji finansowej Telewizji Polskiej S.A. Dnia 25 kwietnia br. TVP przesłała do wszystkich posłów i senatorów informację o przeznaczeniu środków z abonamentu. Jest ono cały czas dostępne na internetowej stronie TVP S.A.: www.tvp.pl.

W związku z powyższym, brak – w odczuciu parlamentarzystów - odpowiednich informacji na temat sytuacji finansowej TVP S.A., jest wynikiem indywidualnej decyzji ministra Skarbu Państwa Aleksandra Grada.

Aneta Wrona
Rzecznik Prasowy TVP S.A.

W związku z publicznymi zarzutami posłów Platformy Obywatelskiej przytaczanymi przez niektóre tytuły prasowe, że władze Telewizji Polskiej S.A. nie udostępniają Ministrowi Skarbu danych finansowych Spółki, TVP oświadcza:

Telewizja Polska S.A. każdego roku przekazuje Ministrowi Skarbu wszystkie najważniejsze dokumenty dotyczące działalności finansowej TVP. Minister Skarbu Państwa Aleksander Grad otrzymał sprawozdanie z działalności Spółki w roku obrotowym 2007 oraz raport i opinię biegłego rewidenta z badania łącznego sprawozdania finansowego wraz ze sprawozdaniem finansowym TVP S.A. za okres od 1 stycznia do 31 grudnia 2007 r. Dokumenty te dostarczono wraz z wymaganymi uchwałami Zarządu TVP S.A. i Rady Nadzorczej TVP S.A.

Ministrowi Skarbu Państwa regularnie prze

Aneta Wrona
Rzecznik Prasowy TVP S.A.