Oświadczenie TVP S.A. z 1 lipca 2008

11:57, 01.09.2008
Oświadczenie TVP S.A. z 1 lipca 20081. Zwyczajne Walne Zgromadzenie spółki Telewizja Polska S.A. podsumowujące działalność za 2007 r. odbyło się bez udziału władz spółki. Zgodnie z art. 406 § 4 k.s.h. członkowie Zarządu i Rady Nadzorczej spółki mają prawo uczestniczenia w Walnym Zgromadzeniu. Prawo do udziału w Zwyczajnym Walnym Zgromadzeniu, w zakresie dotyczącym udzielenia absolutorium z wykonania obowiązków, mają również członkowie organów spółki, których mandaty wygasły przed dniem walnego zgromadzenia (art. 395 § 3 k.s.h.). Osoby te mają prawo przeglądać dokumenty, o których mowa w art. 395 § 4 k.s.h. (sprawozdanie z działalności spółki i sprawozdanie finansowe) oraz składać do nich uwagi na piśmie. Powyższe przepisy mają charakter bezwzględnie obowiązujący. Biorąc powyższe pod uwagę należy przyjąć, iż ani statut, ani uchwała Walnego Zgromadzenia, ani decyzja przewodniczącego Walnego Zgromadzenia nie może pozbawić tego prawa członka organu spółki ani zabronić mu uczestniczenia w obradach zgromadzenia.

3. Ignorując art. 406 § 4 k.s.h., Minister Skarbu Państwa Aleksander Grad nie zawiadomił (choćby nieformalnie) o terminie Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia. W związku z tym utrudnił, a w efekcie uniemożliwił uczestnictwo pełniących swoje obowiązki w roku 2007 Członków Rady Nadzorczej (Janina Goss, Janusz Niedziela, Tomasz Rudomino, Robert Rynkun – Werner, Sławomir Stanisław Skrzypek, Ireneusz Ryszkowski, Łukasz Moczydłowski, Bogusław Szwedo, Szymon Czynsz, Andrzej Urbański, Agata Mikołajczyk, Piotr Wawrzeński, Krzysztof Czabański) oraz Członków Zarządu (Bronisław Wildstein, Andrzej Urbański, Marcin Bochenek, Piotr Farfał, Anna Milewska, Sławomir Siwek, Robert Rynkun-Werner).

3. Podjęcie decyzji o odbyciu Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia z naruszeniem art. 406 § 4 k.s.h., to kolejny dowód na brak znajomości prawa przez ministra Aleksandra Grada. Wykazując ignorancję prawną, szef resortu skarbu nie działał na rzecz dobra Spółki, a głównym – nieukrywanym w wielu wypowiedziach medialnych - motywem jego działania jest chęć osłabienia a w konsekwencji marginalizacji mediów publicznych.

5. Dodatkowym dowodem na działanie ministra Aleksandra Grada w konflikcie z prawem jest fakt, że Zwyczajne Walne Zgromadzenie podjęło decyzję o nieudzielaniu absolutorium Członkom Rady Nadzorczej i Zarządu TVP S.A. pomimo zatwierdzenia sprawozdania Zarządu z działalności Spółki, sprawozdania finansowego za rok obrachunkowy 2007 oraz propozycji podziału zysku netto. Tymczasem zgodnie z obowiązującym prawem oraz przyjętymi standardami, to właśnie ocena sprawozdania powinna być podstawą do podjęcia decyzji o udzieleniu bądź nieudzieleniu absolutorium władzom Spółki. W związku z tym należy uznać, że Minister Skarbu Państwa podjął decyzję polityczną, nie mającą merytorycznego uzasadnienia.

6. W związku z brakiem jakiegokolwiek uzasadnienia dla nieudzielenia absolutorium dla władz Spółki, członkowie Rady Nadzorczej i Zarządu TVP S.A. podejmą kroki prawne na drodze sądowej.

Aneta Wrona
Rzecznik Prasowy TVP S.A.

W związku z nieudzielaniem przez Zwyczajne Walne Zgromadzenie absolutorium władzom spółki Telewizja Polska S.A., TVP oświadcza:

Aneta Wrona
Rzecznik Prasowy TVP S.A.