Oświadczenie TVP w sprawie publikacji portalu WirtualneMedia.pl

17:11, 21.07.2017
Oświadczenie TVP w sprawie publikacji portalu WirtualneMedia.pl!!! pusty LEAD !!!

Telewizja Polska oświadcza, że w artykule „Juliusz Braun apeluje do Krzysztofa Czabańskiego: Proszę wydobyć sprawozdania z działalności TVP” opublikowanym na portalu WirtualneMedia.pl w dniu 21 lipca 2017 r. zawarte są nieprawdziwe informacje, które godzą w dobre imię Telewizji Polskiej.

1/ W publikacji zawarto zmyśloną tezę, jakoby Rada Mediów Narodowych nie dostawała „sprawozdania z działalności za I i II kwartał 2017 roku.”

Informujemy, że Sprawozdanie z działalności Spółki przyjmowane jest raz do roku, razem ze Sprawozdaniem finansowym i przekazywane stosownym organom.

Przywołana w dalszej części publikacji podstawa prawna (par. 15 ust. 3 Statutu Telewizji Polskiej S.A.) dotyczy zaś sprawozdań kwartalnych, systematycznie przekazywanych stosownym organom. Informacja o braku sprawozdania z działalności Spółki wynika z pomylenia pojęć i jest fałszywa.

2/ W artykule pada stwierdzenie, że Telewizja Polska nie przekazała Radzie Mediów Narodowych „informacji zarządu TVP określonych w statucie Spółki w par. 15 ust. 3 za I kwartał 2017 roku oraz za II kwartał 2017 roku”.

Informujemy, że Telewizja Polska wywiązała się ze wszystkich zobowiązań, wynikających z przepisów par. 15 ust. 3 Statutu Telewizji Polskiej S.A.

Stosowne sprawozdania Telewizji Polskiej za I kwartał, wraz ze stanowiskiem Rady Nadzorczej Spółki, zgodne z par. 15 ust. 3 Statutu Telewizji Polskiej S.A. Telewizja Polska przekazała na ręce Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Przewodniczącego Rady Mediów Narodowych w dniach 8 i 14 czerwca 2017 r.

Odpowiednio, sprawozdania za II kwartał zostaną przekazane Ministrowi Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Przewodniczącemu Rady Mediów Narodowych niezwłocznie po przyjęciu i zaopiniowaniu przez organy Spółki.