12 uczestników „Bake Off Junior” przez 10 tygodni rywalizuje o nagrodę główną 25 tys. złotych oraz tytuł Polskiego Mistrza Wypieków. W pierwszej polskiej edycji „Bake Off Junior” prowadzącymi są prezenterka Marcelina Zawadzka i tancerka Ida Nowakowska. Kulinarne umiejętności, wyobraźnię i kreatywność uczestników ocenia Krzysztof Ilnicki oraz Michał Bryś.
Opis odc.:
W czwartym odcinku „Bake Off Junior ”uczestnicy wyruszą w cukierniczą podróż warszawską trasą W-Z. Ich zadaniem będzie przygotowanie wuzetki. Deser musi składać się kolejno z biszkoptu - kakaowego i czekoladowego, własnoręcznie wykonanego dżemu, bitej śmietany oraz pomady czekoladowej. Polskie wuzetkowe tiramisu powinno być zrobione
w szklanym pucharku. Kolejnym zadaniem, z którym zmierzą się juniorzy, będzie przygotowanie karpatki w postaci eklerki z trzema wierzchołkami. To wszystko polane białym lukrem, posypane cukrem pudrem. Najważniejsze będzie wnętrze eklerki - śnieżnobiały krem powinien posiadać kremową, delikatną konsystencję.
„Bake Off Junior” niedziela, godz. 15.15 w TVP2.