Nowa, dziesięcioodcinkowa seria poświęcona jest miłośnikom wyśmienitej regionalnej kuchni, którzy cenią naturalne, ekologiczne uprawy, zdrowe jedzenie oraz życie w stylu slow. Przewodnikiem po świecie kulinariów będzie
Jacek Szklarek – pasjonat dobrego jedzenia, znawca kultury kulinarnej oraz produktów najwyższej jakości – zabierze widzów w inspirującą podróż szlakiem najbardziej urokliwych i bogatych kulinarnie zakątków Polski. „Przystanek slow food” to opowieść nie tylko o jedzeniu, ale także o wszelkich przejawach idei slow life – życia w zgodzie i nieustannym kontakcie z naturą, świadomie i bez pośpiechu. Na mapie Jacka Szklarka w nowym sezonie znalazły się m.in.: stara Małopolska, stojące sadami Mazowsze, Beskid Żywiecki oraz malownicze Roztocze i Lubelszczyzna.
W pierwszym odcinku, w towarzystwie szefa kuchni Pawła Krasa, sprawdzimy, jakie dobrodziejstwa kryje spiżarnia pięknego Pałacu Goetzów w Brzesku i zdradzimy m.in. kultowy przepis na klasyczne, kiszone buraczki w maślance. W odcinku drugim przyjrzymy się rodzinnej tłoczni należącej do Krzysztofa Maurera. Proces wyciskania soków bezpośrednio z owoców nie będzie miał przed nami żadnych tajemnic. W odcinku trzecim zawitamy do gospodarstwa Dawida Chudego, który w wielkopolskiej Opalenicy uprawia ekologiczne ziemniaki odmiany denar.
Podczas kolejnych wypraw poznamy tajniki produkcji najlepszych wyrobów wędliniarskich, w tym prawdziwej polskiej kiełbasy. Wybierzemy się na grzybobranie w Gorcach i pod Babią Górą.
W Strzelcach Dolnych w Dolinie Dolnej Wisły skosztujemy najlepszych śliwkowych powideł, Mazowsze uraczy nas smakowitymi jabłkami, Roztocze będzie kipieć od kaszy, a w Szamotułach koło Poznania chrzan będzie inspiracją dla kolejnych aromatycznych dań. Na koniec podpatrzymy, jak do świąt Bożego Narodzenia przygotowują się Kaszubi.
„Przystanek slow food” – emisja premierowych odcinków w każdą niedzielę, od 30 października o godz. 12:20 w TVP HD.