• Wyślij znajomemu
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Lato pełne nowości w TVP HD

16:28, 02.06.2023
Lato pełne nowości w TVP HD!!! pusty LEAD !!!

Bogactwo polskiej tradycji, pyszne i aromatyczne potrawy regionalne, ludzie, którzy żyją z pasją oraz niezwykłe podróże – lato w TVP HD obrodzi nowościami. Od niedzieli, 11 czerwca Jola Kleser i Jacek Szklarek powrócą z nową energią i jeszcze większą porcją przepisów na apetyczne dania! „Kulinarne wędrówki z Jolą Kleser” oraz V sezon „Przystanku Slow Food” będą pełne smaków i kulinarnych inspiracji. A od czwartku, 22 czerwca będziemy świadkami niezapomnianej podróży przez Polskę w reality show „Kamper Polska”. Jak uczestnicy poradzą sobie w niełatwej i długiej trasie pozbawionej wygód?

 
fot. materiały promocyjne TVP

Jola Kleser po raz drugi zabierze widzów w pełne smaków podróże, dzięki którym poznamy Polskę od kuchni. Prowadząca pokaże zarówno tradycyjne staropolskie dania, jak i ich nowoczesne wersje, oraz udowodni, że w kuchni warto ryzykować i łączyć różne smaki. Udamy się m.in. w Bieszczady, gdzie kulinarną inspiracją będą rosnące tam zioła i dzikie rośliny – czosnek niedźwiedzi, szczaw i pokrzywa. Poznamy sposoby na przygotowanie wyśmienitej dziczyzny. Na południu Polski na stołach króluje staropolska kaczka. Czym różni się od tej serwowanej współcześnie?

„Kulinarne wędrówki z Jolą Kleser”, nowy sezon, 10 odcinków, premiery w niedziele, od 11 czerwca o godz. 11:50, powtórki: środy godz. 16:45 oraz soboty godz. 8:35 i godz. 16:10

W niezwykle aromatyczną podróż wyruszy również Jacek Szklarek, by poznać bogactwo rodzimej natury i tradycji. Opowieści o regionalnych produktach i gotowanie z mistrzami fachu to gratka nie tylko dla miłośników dobrej i ekologicznej kuchni. „Przystanek Slow Food” to przede wszystkim magazyn o ludziach z pasją. Goście Jacka Szklarka zdecydowali się zwolnić tempo i żyć świadomie w zgodzie z naturą — wytwarzają zdrowe, ekologiczne produkty, które prowadzący wplata do prezentowanych przepisów. W premierowych odcinkach udamy się m.in. nad Zalew Wiślany, gdzie weźmiemy udział w połowie srebra Bałtyku, czyli śledzi oraz na Mazury, gdzie zgłębimy temat pierogów i jagnięciny.

„Przystanek Slow Food”, nowy sezon, 10 odcinków, premiery w niedziele, od 11 czerwca o godz. 12:25, powtórki: poniedziałki godz. 16:45 oraz soboty godz. 9:10 i godz. 16:45

„Kamper Polska” to oryginalny reality show, w którym 5 par znanych influencerów wyrusza kamperami po dzikich zakątkach naszego kraju. Kto pokona trasę przez całą Polskę i sięgnie po wygraną? A jest o co walczyć. Poza niezapomnianą przygodą na zwycięzców czeka nawet 100 tys. złotych! W trasę wyjadą: Super Mario Trener & Dawid, Ada Skon & Kaśka, Czarek Czaruje i Anka Fanka, Podziarany Tata i Agnieszka, Ula Woźniak i Krystian Ziętkowski. Jak uczestnicy poradzą sobie z zadaniami i nieprzewidzianymi sytuacjami na trasie Hel-Bieszczady. Co zrobią, gdy w kamperze zabraknie prądu, wody, czy nie zadziała klimatyzacja. Ta podróż to nie tylko test przyjaźni, ale też walka z własnymi lękami i słabościami. Program prowadzi Izabella Krzan.

„Kamper Polska”, NOWOŚĆ, 10 odcinków, premiera w czwartki, od 22 czerwca o godz. 21:25