„Ogień i woda” – tak można określić duet prowadzących „Górną półkę smaku”. Z jednej strony Orson Hejnowicz, młody, energiczny kucharz z nieograniczoną fantazją, z drugiej – Marek Krajewski, dżentelmen w sile wieku, spokojny, opanowany, z niezwykłą precyzją operujący piórem i słowem. Obaj zaproszą widzów w podróż z kamerą po kulinarnych i kryminalnych historiach Dolnego Śląska. To brzmi jak przepis na fantastyczny program!
Orson Hejnowicz odwiedzi miejscowych producentów żywności, pozna regionalne tradycje, przepisy i produkty. Tuż za nim podąży Marek Krajewski, tropiąc lokalne historie z dreszczykiem. Wspólnie z bohaterami widzowie odkryją nie tylko tradycje i kuchnię Dolnego Śląska, ale również znane i mniej znane atrakcje turystyczne regionu.
W finale każdego odcinka odbędzie się wielkie rodzinne gotowanie z wykorzystaniem produktów prezentowanych w odcinku.
Obaj prowadzący związani są z Dolnym Śląskiem. Orson Hejnowicz kulinarnego fachu uczył się we wrocławskich restauracjach, natomiast Marek Krajewski jest rodowitym mieszkańcem stolicy Dolnego Śląska, który akcję swoich kryminałów bardzo często osadza w realiach przed- i powojennego Wrocławia.