• Wyślij znajomemu
  • Wersja do druku
  • -AA+A

„Jedzenie ma znaczenie, nauka na talerzu” – premiera nowego cyklu o zdrowym żywieniu w TVP Nauka – 9 listopada o godz. 12:30

15:32, 08.11.2024
„Jedzenie ma znaczenie, nauka na talerzu” – premiera nowego cyklu o zdrowym żywieniu w TVP Nauka – 9 listopada o godz. 12:30!!! pusty LEAD !!!

Program poprowadzi znany kucharz i dziennikarz kulinarny Grzegorz Łapanowski, a w roli ekspertki towarzyszyć mu będzie doktor chemii i popularyzatorka nauki Monika Koperska. „Jedzenie ma znaczenie, nauka na talerzu” w soboty o 12:30 od 9 listopada w TVP Nauka.

 
fot. Katarzyna Struś-Zakrzewska

Załączniki


Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci i młodzież jedzą coraz gorzej. Skala groźnego zjawiska systematycznie rośnie; z raportów Ministra Zdrowia wynika, że w 2018 roku nadwagę miało ponad 30% dzieci w wieku szkolnym.

W programie autorstwa Katarzyny Struś-Zakrzewskiej „Jedzenie ma znaczenie, nauka na talerzu” zostanie pokazane, jak żywią się Polacy i jaki wpływ na nasze zdrowie ma to, co jemy. Będą śledzić proces produkcji i przetwarzania żywności. Wyjaśnią, co naprawdę kryje się pod nazwą superfood. Grzegorz Łapanowski i Monika Koperska obalą również mity, m.in. dotyczące picia mleka i podpowiedzą, które napoje, poza wodą, są zdrowe. Wytłumaczą, dlaczego jedzenie produktów sezonowych oraz produkowanych lokalnie jest korzystne.

Ten program nie ustępuje najlepszym produkcjom zagranicznym, które w atrakcyjny dla widzów sposób łączą wiedzą naukową, praktyczne porady i szczyptę rozrywki. Do tego świetnie uzupełniająca się para prowadzących i ich spotkania z czołowymi polskimi badaczami, którzy odkryją tajniki laboratoriów. Mówiąc krótko: zapraszamy widzów, bo nie będzie to czas zmarnowany – mówi Marek Zając, Zastępca Dyrektora Biura Programowego TVP.

Ponadto w każdym odcinku prowadzący razem z dietetykiem zaprezentują ciekawe przepisy na zdrowe i smaczne potrawy w przystępnej cenie.

Sam tytuł programu jest dla mnie symboliczny. Mówi o podstawowej czynności życiowej, którą jest jedzenie, ale w szerokim kontekście. Gotowanie i jedzenie to część naszej historii i kultury, która rozwija się od tysięcy lat. Dzisiaj jesteśmy społeczeństwem wysoko rozwiniętym, w którym jedzenie ma różne oblicza – może być sztuką, rzemiosłem lub wytworem przemysłu – może nas leczyć lub truć. Wiele zależy od nas. I to chcemy pokazać widzom TVP Nauka, a także podpowiedzieć, co i jak zdrowo z naukowego punktu widzenia możemy serwować na naszych talerzach – mówi prowadzący program Grzegorz Łapanowski.

„Jedzenie ma znaczenie, nauka na talerzu” – od 9 listopada w soboty o godz. 12:30 w TVP Nauka

Program powstał przy współpracy ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego we współpracy najważniejszymi uczelniami w Polsce.